Wijn masterclass van Ariff Jamal

Afgelopen zondag (4 juni) vond het Wijnfestival plaats in Zwolle. Ik was uitgenodigd door Arjan, de eigenaar van het Wijnhuis en organisator van het Wijnfestival, om op deze dag een masterclass te volgen. Dat wil ik natuurlijk niet missen! Ik bezocht de masterclass van Ariff Jamal, een van de meest gerespecteerde mensen in de wijnwereld. Pak een kop thee of een goed glas wijn, het is namelijk een flinke lap tekst geworden! Naast het verhaal dat Ariff Jamal vertelde, gingen we ook nog eens zes wijnen proeven!

De wijnen die op het menu stonden om geproefd te worden.

De masterclass was in een grote tent op het Grote Kerkplein. Ariff Jamal komt uit Beaune in de Bourgogne. Je kon goed merken dat het een ervaren spreker is, die goed Engels spreekt.

Ariff Jamal, lekker nonchalant, heerlijk!

Hij begon te vertellen over de nieuwe trends van wijn:

  • Er wordt steeds meer wijn gedronken, en de wijndrinkers worden jonger. Wijn wordt steeds meer gewaardeerd door de jongere generatie.
  • We gaan steeds meer dingen met elkaar delen, zo ook de wijn. We bestellen liever een flesje wijn om met elkaar te delen, dan dat iedereen iets anders drinkt.
  • Betaalbare mousserende wijnen worden populairder, dus geen champagne.
  • Rode wijn is ook een trend, omdat het goed zou zijn voor je gezondheid (wel drinken met mate natuurlijk).
  • Minder zware wijnen met minder dan 13% alcohol.
  • Ook worden er steeds vaker oude bourbon-whisky vaten gebruikt om de wijnen in te laten rijpen, dit geeft een originele en complexe smaak aan de wijn.
  • Het gebruik van social media is ook ontzettend belangrijk voor de wijnmakers. Hierop kunnen ze hun wijnen promoten en ga je naar de winkel met de wijnen, die je online voorbij zag komen, in gedachten.
  • De laatste trend is de belangstelling voor het proces dat de wijn ondergaat. We willen steeds vaker biologische en biodynamische wijnen, zonder allerlei vreemde chemicaliën in de wijn. En daar ging deze masterclass voornamelijk over.
Heerlijke locatie, zonnetje scheen, briesje erbij, perfect!

Vroeger was een wijndruif gekoppeld aan een bepaald gebied, als je bijvoorbeeld Riesling dronk kwam de wijn uit de moezel (wijngebied in Duitsland) en zo kon je elke druif aan een gebied koppelen. Vandaag maakt het allemaal niks meer uit. We kunnen bijna overal wijn maken. Als je vroeger slechte druiven gebruikte voor de wijn, kreeg je een slechte wijn. Ook dat maakt vandaag de dag niets meer uit. De oorzaak? Alle toevoegingen die aan wijn worden toegevoegd. Voor elk probleem was er wel een oplossing met chemicaliën, last van insecten? Besproei het land! Zo wordt er gemiddeld tot wel 25 keer per jaar gesproeid op de wijngaarden, zelfs preventief! Er wordt dus gesproeid met bestrijdingsmiddelen om beesten te bestrijden die er nog niet eens zijn.

Daarnaast wordt er ook veel gebruik gemaakt van machines, om sneller te kunnen produceren. De machines oogsten de wijnstokken helemaal, terwijl als er met de hand geplukt wordt, alleen de druiven geoogst worden. Vervolgens scheid de machine de takken van de druiven en komen álle druiven in een grote ton. Dit heeft twee gevolgen.

  1. De takken zijn de smaakmakers in de wijn, omdat deze gescheiden worden van de druif, worden er later chemicaliën toegevoegd om de wijn op smaak te brengen. Je haalt dus iets natuurlijks uit het proces om het te vervangen met chemicaliën.
  2. De rotte en beschimmelde druiven komen ook in de ton terecht, ook hiervoor worden chemicaliën toegevoegd om de smaak hiervan te compenseren.

Toen we op het punt stonden om de eerste wijn te gaan proeven, vroeg Ariff Jamal ons naar wat we zeiden als we met elkaar proosten. ‘Op je gezondheid’. Hij herhaalde het en zei het volgende:

‘To your health, enjoy the sulfite!

We zijn ons steeds meer bewust van wat we eten, hoe we ons kleden, denken aan het milieu. We eten het liefst gezond, biologisch en zonder e-nummers, maar de wijn drinken we zonder na te denken over de gevolgen. Dit komt onder andere omdat we wijn drinken voor ons plezier en niet voor onze gezondheid. Maar na dit hele verhaal, hadden we niet meer echt zin om de wijn te proeven, zoals je wellicht begrijpt.

Gelukkig was er gekozen voor biologische wijnen, waarvan één zelfs biodynamisch.

Er zijn veel onduidelijkheden over wat biologische wijn precies is, we kregen een kleine discussie over hoe je weet of iets dan ook écht biologisch is. Ariff vertelde dat je nooit 100% garantie hebt en op de wijnboer moet vertrouwen, evenals je elke dag op de overheid en de politie vertrouwt haha! In Nederland controleert de instantie SKAL of de importeurs van de biologische producten zich aan de regels houden. Daarnaast zijn er ook Europese richtlijnen en controles.

Biologische wijn
De wijnboeren die biologische wijnen produceren geloven in de filosofie van biologische landbouw, ook is het gebruik van sulfiet (zwavel) beperkt. Sulfiet komt van nature voor in de wijn, maar het mag volgens de wet ook nog eens toegevoegd worden aan de wijn, om ze beter houdbaar te maken. Sommige wijnmakers gaan nog verder en voegen helemaal geen sulfiet toe aan de wijn. Als je hier allergisch voor bent zou je dus eens een wijn kunnen proberen zonder toegevoegde sulfieten! Een wijn zonder sulfiet bestaat niet, omdat het van nature in wijn zit. Als er op het etiket staat dat er géén sulfiet in zit, weet je sowieso dat het een kletspraatje is. Tenzij er geen toegevoegde sulfiet in zit. Biologische wijn is wijn gemaakt van biologische druiven. Ook worden er geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt, evenals kunstmest.

Afbeeldingsresultaat voor biologische wijn keurmerk europees
Het biologische EU keurmerk.

Dynamische wijn
De wijnboeren die dynamische wijnen produceren gaan nog een stap verder door nauw samen te werken met de natuur en de kosmos. Een dynamische wijn is biologisch, met een beetje extra. Het is een bepaald gedachtegoed binnen de landbouw, ze besteden extra veel aandacht aan een vruchtbare bodem, die bij wijn grotendeels de kwaliteit bepaald.

Deze wijnboeren zijn niet geheel risicoloos, er is namelijk 50% kans dat er geen gisting plaats vind en er dus geen wijn gemaakt kan worden. Dit is tevens een reden dat de wijn wellicht duurder is dan gemiddeld. We hebben drie rode en drie witte wijnen geproefd en de hele groep vond alle witte wijnen lekker, terwijl over de rode wijnen de mening verschilden. De witte wijnen zijn eenvoudiger om biologisch te maken, omdat je speelt met de zuurgraad, terwijl je bij de rode wijnen de sulfiet moet ‘afstemmen’. Wil je dus zekerheid hebben, ga dan voor een witte. Als je liever wat nieuws probeert en je smaakpapillen wilt prikkelen, kies dan zeker voor een rode.

Overdag was het nog redelijk rustig, maar later in de namiddag en avond werd het behoorlijk druk!
We hadden in ieder geval voldoende plek om even te zitten, haha!

Het was een erg interessante middag, ik heb er nooit bij stil gestaan hoe slecht al die ingrediënten zijn die in wijn kunnen zitten. De zes wijnen die we hebben geproefd waren erg bijzonder. Het waren zeker geen slobberwijnen, maar juist wat complexer. Ik weet niet of ik het verschil zou kunnen proeven tussen een niet biologische en biologische wijn, maar deze vielen wel veel meer bij mij in de smaak. Daarnaast heb ik veel gelachen om Ariff Jamal, een man met veel humor, wijsheid en kennis.

Ik ben overtuigd en ga zeker vaker een biologische of biodynamische wijn kopen. Voor de smaak, maar ook met het idee dat ik weer iets ‘gezonder’ door het leven ga. Wat vinden jullie ervan?

Liefs,

Suus

 

 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Lees vorig bericht:
Vlierbloesemdrank (non-alcoholisch)

Ahhh, wat een heerlijk weer hadden we afgelopen week! Als ik het weerbericht moet geloven blijft het voorlopig nog lekker...

Sluiten