Hoe overleef ik een rotdag?

Soms heb je van die dagen waarop alles tegenzit, laatst had ik er zo eentje. Ik werd vroeg wakker gemaakt, mijn ontbijt was mislukt en ik had alle stomme huishoudklusjes uitgesteld. Het gevolg: dat moest nu écht gebeuren. Gedurende de dag kwamen er steeds meer taken bij waar ik totaal geen zin in had.  Ik was moe, chagrijnig en zat vooral mezelf heel erg in de weg. Hoe voorkom je dat de dag nog vervelender wordt dan dat ‘ie al was?

1. Je hebt het zelf in de hand.
Je zit vooral jezelf in de weg door chagrijnig te blijven. Accepteer dat je een rotdag hebt en maak er het beste van.Het klinkt cliché maar het is echt zo. Als ik besluit om niet chagrijnig te zijn, zal ik sneller opbeuren dan wanneer ik dat niet doe. Even de knop omzetten dus. Dit is gelijk ook het allermoeilijkste en lukt niet altijd.

2. Wat moet, dat moet.
Heb vooral geen zelfmedelijden. Er zijn nou eenmaal dingen die gedaan ‘moeten’ worden. Meestal zijn dit saaie en vervelende dingen, denk aan de belastingaangifte, de was of het huishouden (het houdt nooit op!) of iets kleins zoals de dokter of de tandarts bellen. Schrijf alles wat je moet doen op een briefje en begin daarmee, dan heb je het vervelende al gehad en kan je daarna iets leukers doen. Tegelijkertijd help je jezelf herinneren aan wat er nog allemaal moet gebeuren en heb je overzicht.

3. Zorg ervoor dat je de stomme klusjes zo leuk mogelijk maakt.
Iedereen kent ‘m wel, de reclame van de Belastingdienst: Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker. Guess what?? Dat kan echt wel! Ga er goed voor zitten, zorg voor een lekker drankje en iets om te knagen, een lekkere beat en wedden dat die stomme aangifte ineens veel leuker is? Dit geldt eigenlijk ook voor alle andere stomme taken. Muziek aan en gaan!

4. Haastige spoed is zelden goed.
Ga je niet haasten om je taken voor die dag zo snel mogelijk af te hebben, juist hierdoor zullen er dingen misgaan en wordt je juist chagrijnig. Denk aan de boodschappen doen bijvoorbeeld, hoe sneller je de winkel door crost hoe makkelijker je iets zult vergeten.

5. Rust, reinheid regelmaat.
Ook dit is een cliché, maar o, zo waar. Als ik te weinig slaap zal ik eerder een rotdag hebben dan wanneer ik voldoende rust heb gehad. Als je deze regel voldoende hanteert zul je je ook een stuk fitter voelen. Het is een remedie tegen veel kwaaltjes zoals stress, vermoeidheid en lusteloosheid. Overigens ook dé lijfspreuk van mijn vader.

Dus, hoe overleef ik deze rotdag?
Als alle taken volbracht zijn is het tijd om die goede bui tevoorschijn te toveren. Het is goed om even de deur uit te gaan, een frisse neus halen en even tot rust komen. Op zo’n moment ga ik het liefst naar de supermarkt. Ik word gedwongen om aardig te zijn tegen het personeel (zij hebben immers niks met mijn humeur te maken) en ik kan wat brain food inslaan. Het liefst grijp ik op een rotdag naar snacks, chocola en andere ongezonde dingen (wat ik soms ook gewoon doe, haha!!), maar juist dan kan je beter kiezen voor gezond. Haal een berg fruit, wat sap en wat groentesnacks, maak een smoothie en voilá, door de vitaminebooster beur je gelijk op. Klik Hier voor 3 smoothie recepten. Een frisse neus, vriendelijk zijn tegen anderen en vitaminen kunnen behoorlijk goed doen! Het kan overigens soms ook helpen om bepaalde taken uit te stellen tot de volgende dag, iets wat geen prioriteit heeft. Zo ga ik op een rotdag nooit ingewikkelde dingen koken, kan namelijk alleen maar mis gaan.

Wat je vooral niet moet doen:
Snauwen tegen de mensen om je heen, dat werkt averechts. Maar ook; de hele dag op je telefoon zitten, in je bed liggen, ongezonde dingen eten en vooral niets uitvoeren is geen goede ontwikkeling op je humeur. Ook teveel uitstellen werkt soms tegen, je humeur zal er de volgende dag niet beter op worden want dan moet je nóg meer doen..

Get yourself together and go for it!

Je weet nu hoe het ook anders kan, dan is het nu tijd om die rotdag om te toveren in een goede bui, zet ‘m op. Accepteer dat het zo is en maak er dan het beste van. Wat doen jullie om een rotdag te voorkomen of te veranderen in een leuke dag?

Liefs

Suus

 

Geef een reactie