Rituelen, iedereen heeft ze. Je staat er meestal niet bij stil, want ze zijn onderdeel geworden van jouw dag. Soms is het goed om hier verandering in te brengen, de oorzaak hiervan kan zijn dat je een verandering hebt in je ritme, zoals ineens naar school of juist fulltime aan het werk, maar misschien gaat je dag gewoon niet lekker en ben je toe aan verandering.

Ik besloot na mijn afstuderen even flink van mijn vrije tijd te genieten. Twee ruime maanden lang. Ik was zo onwijs druk de laatste maanden en was het zat. Ik had tijd voor mezelf nodig. De laatste schooldagen was ik echt aan het aftellen, het duurde veel te lang. Zodra ik mijn diploma op zak had, had ik al een paar weken vakantie en ik begon mij te vervelen. De dagen vlogen voorbij en ik kreeg niks gedaan. Niet zo gek ook, want ik hoefde ook niks. De verveling sloeg toe, ik kwam laat mijn bed uit en sliep pas na middernacht. Ik had energie over van het niets doen, maar ik voelde me toch de hele dag moe. Het werd vervelend, ik ging mezelf in de weg lopen en gooide het roer om. Ik heb alle tijd, maar ik doe er niks mee dacht ik op een gegeven moment. Dat is toch zonde? Ik ging verschillende dingen veranderen, creëerde nieuwe rituelen en herontdekte de oude. Maar ik creëerde vooral rust, reinheid en regelmaat.

Regelmaat
Door regelmaat te creëren, krijg je voldoende rust en wordt het makkelijker om de juiste keuzes te maken. Vandaar ook dat ik hiermee begin. Ik probeer elke avond om 23:00 naar bed te gaan en kom er de volgende dag om half 8/8 uur uit. Dit is natuurlijk wel gebaseerd op het feit dat ik de hele dag vrij ben, ik heb dus ook de tijd om iets langer in bed te liggen. Ik begin elke dag met hetzelfde ontbijt, lunch en avondeten wisselt nogal eens, maar ’s ochtends heb ik behoefte aan structuur. Ik neem hier ook echt de tijd voor, zet een kop gemberthee, maak mijn havermout en rijstwafels en vervolgens ga ik zittend aan de keukentafel eten. Ik vind het belangrijk om de tijd te nemen om te genieten van mijn kopje thee. Ik neem alvast de dag door. Wat ga ik allemaal doen vandaag en heb ik alles goed voorbereid? Moet ik nog iets doen voordat ik de deur uit ga? Ook geeft het mij de tijd om even rustig wakker te worden.

Reinheid
Dit staat voor voldoende bewegen en goed eten,, het gaat om het onderhouden van je eigen lichaam. Als ik ga sporten, schiet ik in mijn sportkleren, gelijk zodra ik mijn bed uit stap en het liefst zo snel mogelijk. Als ik die eenmaal aan heb is het makkelijker om te gaan sporten. Ik ben nog erg zoekende naar wat ik fijn vindt en heb hier dan ook nog niet echt structuur in, maar dat komt vanzelf. Ik zorg in ieder geval voor voldoende beweging, of ik nou wandel, fiets of naar de sportschool ga.

Ik neem altijd tijd voor een goed ontbijt, voor of na het sporten. Als ik goed heb gegeten ’s ochtends kom ik de rest van de dag beter door zonder te snoepen en te snacken. Daarnaast probeer ik frisdrank, snoep en snacks doordeweeks te mijden, zodat ik er in het weekend zonder schuldgevoel van kan genieten (Het wordt ook dan, geen vreetfestijn, alles met mate.. ). Dit gaat natuurlijk niet altijd op en zeker in de horeca was/is dat weleens moeilijk. Want ja, tel je dan vrijdag-zaterdag-zondag als weekend, de dagen die je vrij bent (meestal maandag t/m woensdag, of allebei? 😉

Naast goed zorgen voor mijn lichaam, vind ik het ook belangrijk dat mijn kamer netjes is. Ik ben een échte rommelkont en dat kan soms lastig zijn, het zijn vooral bergen kleren die in de weg liggen. Toch ruim ik zo goed als elke dag/twee dagen mijn kamer (ahum, kleren dus.) op. Ook maak ik mijn kamer elke week schoon (opruimen, afstoffen, stofzuigen) en elke maand doe ik alles extreem uitgebreid. Vier keer per jaar (elk seizoen) ga ik alle kasten bij langs, kijk wat er weg kan/moet en maak ik alles echt weer tip en top in orde. Een opgeruimd huis, is een opgeruimd hoofd (zeggen ze), maar het is wel zo. Ik kom veel fijner thuis in een opgeruimde kamer, dan wanneer ik thuiskom en binnenkom in een kamer waar een bom is ontploft. Zeker als ik voor langere tijd wegga (vakantie/weekend weg) zorg ik ervoor dat alles piekfijn in orde is. En daar heb je profijt van als je weer thuiskomt. Hééérlijk.

Rust
Voldoende slapen is belangrijk, ik zorg ervoor dat ik zo goed als elke nacht 8 uur slaap. Maar rust gaat niet alleen over voldoende slapen, het gaat ook om ontspanning. Soms ben je zo druk met dingen doen of met jezelf, dat je niet eens de tijd hebt om te beseffen dat je het druk hebt. Tegenwoordig is iedereen en alles ‘druk’. We zien het als een term om te benadrukken dat je succesvol of goed bezig bent, maar eigenlijk is druk zijn helemaal niet goed. Het is belangrijk om tijd voor jezelf te nemen en te ontspannen. Plan minimaal één keer per week iets in voor jezelf. Dit hoeft niet per sé een hele dag te zijn, maar koop eens lekkere douchegel, scrub en bodylotion en verwen jezelf met een uitgebreide badkamersessie. (geur) kaarsjes aan, wijntje erbij, muziekje aan en ontspan! Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om op dat moment yoga te doen, of te gaan mediteren, of misschien wordt jij wel heel erg blij van uitgebreid koken, een wandeling of vissen. En eigenlijk is één keer per week nog te weinig, je bent de hele dag aan het rennen en vliegen. Dan moet 20 minuten ontspannen toch kunnen? En er is echt voldoende te verzinnen wat je in 20 minuten kan doen.

Ik ga het liefst in bad om tot rust te komen. Ik heb het liefst alle producten in dezelfde geur, zo blijf je nadat je in bad bent geweest een stuk langer lekker ruiken. Ik zet het bad aan en in de tijd dat ik moet wachten maak ik het comfortabel voor mezelf. Ik trek een badjas aan en zet vervolgens alle spullen die ik nodig heb op de rand van het bad, ik zet een ontspannend muziekje aan (Spotify’s playlist relax & unwind is een van mijn favorieten) en steek een paar kaarsen aan. In de winter gooi ik mijn pyjama over de verwarming en als het echt koud is het liefst ook nog de handdoeken. Vervolgens schenk ik een glas wijn of iets anders in, en heel af en toe pak ik er nog iets lekkers bij. Alles moet binnen handbereik zijn, want je wilt natuurlijk niet tussendoor het bad uit.

Rust, reinheid en regelmaat dus, alles wat je nodig hebt om balans te creeëren. Heb jij ook bepaalde rituelen die altijd terugkomen in je dagelijkse leven? En hoe creëer jij balans?

Liefs,

Suus

Geef een reactie