Platbrood van ricotta met vijgen en rosbief.

Soms heb je van die avonden dat je geen zin hebt in avondeten, maar wel wat moet eten. Zeker bij mij is het avondeten niet een favoriet, ik hou van makkelijk en simpel. Een broodje met ei was bij ons meestal het eerste alternatief, maar dit platbrood doet het ook erg goed.

Ingrediënten voor 4 stuks:

(2 per persoon is voldoende voor kleine eters, voor grote eters zou ik er een extra salade of topping bij doen).

  • 40 gram Pecorino (Italiaanse schapenkaas)
  • 250 gram ricotta
  • 200 gram bloem
  • Theelepel bakpoeder
  • 4 eetlepels olijfolie
  • Snuf zout
  • Handje rucola slamelange
  • 4 verse vijgen
  • Rosbief (of andere vleeswaren zoals Italiaanse ham)
Bereidingswijze:

Rasp de Pecorino en meng met 40 gram ricotta, draai er 4 balletjes van. Meng de overgebleven ricotta met 3 eetlepels water, de bloem, bakpoeder, een snuf zout en de olijfolie. Kneed tot een egaal deeg. Als het te droog is kan je nog een scheutje olijfolie toevoegen en als het nog plakkerig is voeg je een beetje bloem toe. Draai er 4 bolletjes van. Maak vervolgens een kuiltje en doe hier een bolletje van het Pecorino mengsel in, vouw het deeg eromheen en rol er weer een bolletje van.

Daarna rol je de bolletjes voorzichtig uit met een deegroller, het makkelijkst is om het deeg tussen twee papiertjes bakpapier te leggen zodat het niet blijft plakken. Let op dat je de vulling er niet uit drukt en rol niet te hard. Rol tot het deeg ongeveer een doorsnede heeft van 12 cm.

Zet een pan op het vuur met olijfolie en laat de pan warm worden, vervolgens leg je de platbroden in de pan en bakt ze goudbruin aan beide kanten. Ondertussen snijd je de vijgen. Als de platbroden klaar zijn leg je ze op een bord en bedekt ze met de rosbief, vijgen, slamelange en eventueel overgebleven Pecorino schaafsel. Je kan makkelijk variëren met andere toppings dus voel je vrij om de ingrediënten te vervangen voor iets wat jij lekker vindt 😉

Heb jij al weleens platbrood gemaakt? En wat zou jij gebruiken als topping?

Liefs,

Suus

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Lees vorig bericht:
Homemade granola met banaan en kokos

Dit recept stond al een hele lange tijd op mijn lijstje, maar toch nam ik nooit echt de moeite om...

Sluiten